Saltstenen kan användas som en stekplatta på spisen, ugnen eller grillen. Uppvärmd sten kan användas som täljsten på bordet, för att steka små bitar kött, fisk och skaldjur. Kyler man istället saltstenen kan den användas för servering av sushi, sashimi, kalla efterrätter m.m.
Saltet är naturligt bakteriedödande och därför kräver stenen endast enkel rengöring efter användning. En saltsten som tas väl om hand kan användas under flera år.
Varm saltsten - saltstenen kan värmas med tre olika metoder och håller högsta temperaturen i ungefär 20 minuter:
1. BBQ/grill - Starta uppvärmning av saltstenen med låg temperatur. Efter 30 minuter kan värmen ökas och efter ca 45 minuter är stenen redo att användas.
2. Ugn - Saltstenen kan även användas i ugn men den får inte vara förvärmd, då risken finns att saltstenen spricker.
Öka värmen till 60°C, och höj sedan temperaturen var 20:e minut under 1 timme. Max temp: 180°C.
3. Elspis - Lägg saltstenen i en stekpanna eller liknande och ställ på värmeplattan. Börja vid en låg temperatur och öka värmen efter 15 minuter. Fungerar även på induktionshäll.
Nedkyld saltsten - en kall saltsten kan användas på flera sätt:
Placera saltstenen i frysen och efter ungefär 30 minuter är den redo att servera carpaccio, sushi, sashimi eller kalla efterrätter.
Efter att saltstenen svalnat, ska den sköljas och torkas noggrant. Tack vare saltets antibakteriella egenskaper
behövs inget rengöringsmedel. För mycket vatten orsakar växande sprickor i stenen och den ska därför aldrig läggas i blöt. Låt saltstenen torka noga innan nästa användning.
Bra att notera är att salt smälter vid 800°C.
Tips:
- Gör din egen gravlax - Pressa laxfilén med socker och dill mellan två saltstenar, linda i papper och förvara kallt 1-3 dagar.
- Stek ägg och bacon vid bordet.
- Glöm inte saltstenen när du serverar efterrätter.
Bavarois, glass och sorbet med lite salt touch - dina gäster kommer älska det!
SPECIALPRIS JUST NU! - BEGRÄNSAT LAGER